Zaloguj / Zarejestruj
Jesteśmy manufakturą fundacji Feminoteka. Zyski ze sprzedaży idą na wsparcie kobiet po przemocy

# Wpisz co najmniej 1 character znak, by móc wyszukać Naciśnij enter, aby wyszukać lub ESC, aby zamknąć

DOBRE ROŚLINY

Przysmak wiewiórek, szopów, dzięciołów i ludzi

Orzechy laskowe w swoim maleńkim jądrze kryją cukry, białka, magnez, wapń, fosfor, sterole, witaminę B, E i PP, a także aż do 65% oleju bogatego w kwas oleinowy oraz witaminy A i E. I na ten olej powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, ponieważ jego bogactwo zdecydowanie nie jest w kosmetyce rozpowszechnione. 

Czy wiesz co jest wielkim przysmakiem wiewiórek, szopów, dzięciołów i ludzi? Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny. W tej twardej skorupce kryje się wielka moc. 

Dawniej regionalnie stosowano je profilaktycznie, aby ustrzec się bólu zębów. W tym celu jedzono orzechy podczas kolacji wigilijnej albo trzymano je w zębach, idąc na pasterkę i z niej wracając. W obrzędach pogańskich orzech laskowy stanowił pożywienie dla zmarłych, ale też był tradycyjnie spożywany na stypach. 

Obecnie orzechy te stanowią dodatek do ciast, sałatek, cukierków, ale również można z nich przyrządzić smaczny wegetariański pasztet mieszając je z cebulą, soczewicą i czosnkiem i olejem z orzechów. Będzie to dość kaloryczna, odżywcza i wzmacniająca potrawa. I mimo że to wszystko brzmi jak pyszny posiłek, nie o kulinariach dziś piszę. 

Orzechy laskowe w swoim maleńkim jądrze kryją cukry, białka, magnez, wapń, fosfor, sterole, witaminę B, E i PP, a także aż do 65% oleju bogatego w kwas oleinowy oraz witaminy A i E. I na ten olej powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, ponieważ jego bogactwo zdecydowanie nie jest w kosmetyce rozpowszechnione. 

Właściwości jego zbliżone są do oleju ze słodkich migdałów, lecz działanie jest zdecydowanie silniejsze. 

Działa regenerująco, stabilizująco, ściągająco i odżywczo na każdy rodzaj skóry. Poprawia jędrność i elastyczność – te cechy wykorzystywane są w ekskluzywnych kosmetykach do twarzy, ale również w kremach stosowanych w celu powiększania i poprawy sprężystości piersi. 

Polecany do skóry suchej, mieszanej, naczynkowej i wymagającej odżywienia – duża zawartość kwasu oleinowego oraz kwas linolowy hamują transepidermalną utratę wody, pozostawiając skórę gładką i miękką. 

Doskonale i szybko się wchłania, nie zostawiając na skórze tłustej warstwy, co czyni go również idealnym olejem do wykorzystania w kosmetykach kąpielowych czy do masażu. 

Olej z orzechów laskowych zaliczany jest również do grupy olejów promieniochronnych. 

Chcesz sprawdzić na swojej skórze cudowne właściwości orzechów laskowych? Przygotowałam dla Ciebie trzy proste przepisy, które możesz wykonać w pięć minut w zaciszu swojego domu.

Ekskluzywny olejek do masażu piersi – zimą jest dobry na to czas

Zmieszaj w równych częściach olej z orzechów laskowych i olej z krokosza. Dodaj kilka kropli witaminy E.  Przelej do czystej butelki i używaj do masażu biustu po kąpieli. Poprawi jędrność, zapewni elastyczność i zregeneruje skórę. 

Przepyszny peeling do ust – już nigdy nie użyjesz innego

Wsyp do pojemnika bardzo drobno zmielone orzechy laskowe. Dodaj olej z orzechów laskowych oraz miód – dopasuj ilość tak, aby konsystencja nie była nazbyt rzadka, lecz gęsta, co sprawi, że peeling nie będzie przelatywał przez palce. Używaj peelingu masując nim usta przez dwie minuty – złuszczy te denerwujące skórki, dzięki czemu usta staną się miękkie i nawilżone. 

Doskonały peeling do ciała 

Doskonale wygładzi nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze.

Do mydła potasowego (polecam fantastyczne mydło Konopnicka z Samo Dobro) dodaj drobno zmielone orzechy laskowe. Używaj jak każdego peelingu. Konopnicka z Orzeszkową zadbają o gładkość i sprężystość Twojej skóry. 

Jak widzisz orzechy laskowe mają szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Żal nie korzystać, gdy tyle dobra jest w zasięgu ręki.

A wegański pasztet z orzechami laskowymi również szczerze polecam.

Oto przepis:

Składniki:

2 szklanki ugotowanej soczewicy

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 szklanka orzechów laskowych (uprażonych)

1 łyżeczka tymianku

sól i pieprz do smaku

Na patelni na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj gotowaną soczewicę i smaż przez kilka minut. Dodaj orzechy laskowe oraz przyprawy. Kontynuuj smażenie przez kilka minut. Po ostudzeniu przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dołóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, aż pasztet będzie dobrze ścięty i lekko zrumieniony na wierzchu.

Nasze produkty z olejem z orzechów laskowych:

O autorce:

Dobrze wiedzieć co dobrego u nas!

Zapisz się na nasz newsletter
Back to top

Zapisz się na newsletter

Specjalny rabat na powitanie!

10%

na wszystkie produkty

email: